Вітаю Вас на сторінках мого блогу. Сподіваюсь, Ви знайдете щось цікаве та корисне для себе!

субота, 20 лютого 2016 р.

Возвеличимо мову нашу рідну!

Рідна мово материнська,
Ти – душа мого народу,
Будь від роду і до роду,
Рідна мово материнська!
Д.Кононенко
21 лютого представники всіх націй і народностей відзначають Міжнародний день рідної мови. Урочисте святкування цієї визначної дати відбулося і у Шепетівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №6.
Традиція відзначати це свято  в нашому навчальному закладі існує вже кілька років.  Ні для кого не секрет, що у нашій державі  мовне питання завжди мало особливе значення, бо десятиліттями мова заборонялася, а ті громадські діячі, письменники, які ставали на захист мови, переслідувалися, звинувачувалися у націоналізмі. Саме тому у стінах нашого закладу ми старанно прагнемо донести до вихованців, що мова – духовна скарбниця нації, її найцінніший дар, що це не просто засіб людського спілкування, це те найцінніше, що живе у наших серцях.
У бібліотеці школи діяла виставка «Прилиньмо душею до перлин рідної мови».
У класах відбулося тематичне інформування, на якому учні поглиблювали свої знання про мову, її розвиток, місце серед інших мов світу, а також знайомилися з шляхами підвищення культури мовлення, з мовними обов’язками громадян, з державними документами, що стосуються української мови.
Для початкової ланки учні 7 класу організували розгадування кросвордів, ребусів, загадок. Вчителем Краєвською Г.В. у 5-их класах було проведено лінгвістичну вікторину «Кращий знавець рідного слова».
Учні 8 класу взяли участь у написанні диктанту «Хто мови своєї цурається, хай сам себе стидається» (вчитель Бернадська О.В.). Найкраще впоралися із завданням Ольга Казановська, Вікторія Самчук, Альона Федорчук, Анна Полодюк.
Між учнями 7-9 класів відбулася дискусія на тему: «Проблема двомовності в Україні» (вчитель Бернадська О.В.). Своїми думками ділилися Дмитро Перерва (7 кл.), Ольга Казановська (8 кл.), Іван Федорчук (8 кл.), Дарина Мартинюк (9 кл.). На думку часників диспуту, кожна мова має повне право на існування, так само як традиції і звичаї. Адже чим більша культура тим багатший народ. Проте досконале володіння рідною мовою, застосування її у всіх сферах життя – першочерговий обов’язок кожного громадянина України.
Учні 5-8 класів спробували свої декламаторські здібності у конкурсі читців «Збережемо чистоту рідної мови» (вчитель Бернадська О.В.). Кращими стали Олександра Собчук (5-А кл.), Анастасія Гоцелюк (6 кл.), Владислава Українець (7 кл.), Любов Юзлова (7 кл.), Іванна Меретюк (8 кл.), Анна Полодюк (8 кл.), Анастасія Прихода (8 кл.).    
Учителями Бернадською О.В., Малько В.Г. для шестикласників було організовано розважальний захід «Ігри патріотів». Команди «Жовті» і «Блакитні» змагалися в різноманітних конкурсах, проявляли знання рідної мови, акторські здібності. Перемогу здобула команда «Блакитні» (Тетяна Мшанецька, Аліна Юзвенко, Олександра Кучерук, Максим Тимощук, Олег Павліч, Діана Одарчук).
Також шестикласники позмагалися у мовознавчій вікторині «Кращий знавець української мови» (вчитель Бернадська О. В.). Переможцями стали Владислав Голубчик, Юлія Дячук, Тетяна Мшанецька, Володимир Шорін, Діана Одарчук, Анастасія Гоцелюк, Денис Костина.
Переможницею у конкурсі творчих робіт «Подвиг героїв Революції гідності – Герої Небесної Сотні» стала Дарина Мартинюк (9 кл.).
Мова, якої нас навчила рідна мати повнить наші думки. Ми будемо далеко подорожувати, роками жити за кордоном, вивчати та оволодівати іншими мовами, проте всі наші дні будуть наповнюватися словами, через які ми вперше почали сприймати навколишній світ рідною мовою. Як море починається з річки, так українське слово – з писемності. Наше слово набирало сили на пергаментах Нестора-Літописця, шліфувалося у творах Григорія Сковороди, Івана Мазепи, поглиблювалось під пером Івана Котляревського, особливо Тараса Шевченка, удосконалювалося пізніше І. Нечуєм-Левицьким, П. Мирним, М. Коцюбинським, Лесею Українкою та багатьма іншими видатними українцями.
Рівень розвитку мови є джерелом духовного розвитку народу. Недарма вчені твердять, що словник – це те, що народ знає про світ, а граматика, це те, як він про цей світ говорить. Знати, берегти і примножувати рідну мову – обов'язок кожної людини. Тому й зрозуміло, що народ, який не усвідомлює значення рідної мови, її ролі в розвитку особистості, – не плекає її, не може розраховувати на гідне місце у суцвітті народів. «Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема», – писав В.Сосюра.

Немає коментарів:

Дописати коментар